


Een brouwtraditie in de abdij van Leffe
In 1240 verkocht de geestelijke Gossuin, in aanwezigheid van de schepenen van Dinant, verschillende bezittingen en inkomsten in Leffe en Saint-Médart aan de abdij van Leffe, waaronder ook een brouwerij. Dit leidde tot het ontstaan van het abdijbier van Leffe. De molen en de bijbehorende brouwerij werden al snel naar het abdijterrein verplaatst. Vanaf dat moment was een van de paters van Leffe verantwoordelijk voor het bestuur en de goede werking van de brouwerij.
In de middeleeuwen was het nut van een brouwerij in een klooster voornamelijk omwille van hygiënische redenen. Omdat de gemeenschap niet kon verifiëren of het bronwater geschikt was voor consumptie, vond ze in het brouwen van bier een praktische manier om deze twijfel weg te nemen.

Ramp voor de abdij en de brouwerij: de plundering van Dinant in augustus 1466. Deze passage door Karel de Stoute vernietigde de archieven en de abdij werd haar eigendomsrechten ontnomen. Er volgde een lange reeks rechtszaken en om de kosten te betalen, moest de abdij een deel van haar landgoed verkopen of verhuren. Dit was ook het geval voor de brouwerij, die in handen kwam van een leek. Deze laatste werd in zekere zin de beheerder van de brouwerij. Hij bleef echter altijd onder toezicht van de abt of diens vertegenwoordiger. Ondanks alles groeide de reputatie van het Leffe bier.

In de eerste decennia van de 18e eeuw beleefde de abdij van Leffe een heropleving en kende ze een lange periode van welvaart. Om de brouwerij verder te ontwikkelen, werd deze uitgebreid en gerenoveerd. In 1735 werd de abdij gedwongen gastvrijheid te verlenen aan een regiment huzaren. Deze onhandelbare bezoekers, die zich weinig aantrokken van het religieuze karakter van de instelling, veroorzaakten grote schade aan de brouwerij. In de laatste uren van de ‘wake’ van de abdij aarzelde men niet om aanzienlijke uitgaven te doen voor de brouwerij. De brouwerij was in volle groei toen een nieuw gevaar opdook dat 640 jaar traditie teniet zou doen: de komst van Franse republikeinse troepen en de onderdrukking van de abdijen in onze streken.
Vanaf 1796 werd de abdij officieel bij wet opgeheven en tot nationaal bezit verklaard. De abdij werd in opeenvolgende percelen verkocht. Bij notariële akte van 10 september 1802 verdeelden de monniken van Leffe, niet in de mogelijkheid zijnde om de abdij zelf te heropbouwen, de eigendommen die ze hadden gekocht onder de burgers. De hoppetuin en de brouwerij werden toegewezen aan Joseph Georges en Alexandre Fissiaux, voormalige monniken van Leffe. Vanaf dat moment werd de abdij verdeeld over verschillende eigenaren, via verkoop of erfenis. De brouwerij bleef tot 1809 in een rustig tempo bestaan, waarna de brouwerij uiteindelijk werd stopgezet.
De wedergeboorte van het bier van de abdij van Leffe
Na bijna een eeuw hervatte het religieuze leven in Leffe zich: in 1903 vonden de Norbertijnen van de abdij van Frigolet (in Zuid-Frankrijk) hun toevlucht in een gedeeltelijk verwoeste abdij.
Twee wereldoorlogen, een moeilijke periode tussen de twee wereldoorlogen, een periode waarin ook enkele paters uit Tongerlo werden opgevangen (na een brand in hun klooster), het gebrek aan substantiële economische activiteit … In 1952 nam abt Cyrille Nys het heft in eigen handen: hij ontmoette Albert Lootvoet, een brouwer uit Overijse, en bracht hem op de hoogte van de financiële moeilijkheden van de abdij. Er ontstond een concreet idee: de brouwtraditie van de abdij van Leffe nieuw leven inblazen, met respect voor de methoden van weleer. En zo werd er al snel weer een donkere Leffe ‘Leffe Brune’ gebrouwen, die meteen een groot succes was.

Het huidige bier van de abdij van Leffe
Onze naam ‘Abbaye de Leffe’ vinden we vaak, in goed gezelschap, aan tafel bij vrienden die genieten van een bier met die naam. Dit is te danken aan een rijke, moedige en vruchtbare samenwerking met AB InBev, de producent van dit Leffe bier, dat inmiddels een bekende naam heeft en verkrijgbaar is in een rijk assortiment van 12 bieren.

De bekendste zijn natuurlijk Leffe Bruin en Leffe Blond. Maar er is ook een Leffe Triple, en een Leffe gebaseerd op de seizoenen. Er zijn zelfs twee alcoholvrije varianten van Leffe: Blond en Bruin. Deze ontwikkelingen maken het bier van de Abdij van Leffe tot een traditioneel product dat niet blind is voor veranderingen in de vraag en smaak van consumenten en bierliefhebbers. De abdij ontvangt via de brouwerij royalty’s op de verkoop van het bier. Deze royalty’s worden enerzijds gebruikt om het leven van de gemeenschap en het onderhoud van de abdij te waarborgen, en anderzijds om mensen in nood te ondersteunen, zowel in de regio van de abdij als wereldwijd.

Onze contactgegevens
Place de l’Abbaye 1
5500 Dinant (Belgique)
Tél. +32 (0)82 22 23 77
Contacteer ons per email
Gebedstijden
Tijdens de week
7.00 uur Lezingen- en morgendienst
(maandag en zaterdag 7.30 uur)
11.00 uur Eucharistieviering
18.00 uur Aanbidding
18.30 uur Vespers (avondgebed)
20.30 uur Completen (niet op maandag)
Zondagen en hoogfeesten
7.30 uur Lezingen- en morgendienst
10.30 uur Eucharistieviering
18.00 uur Aanbidding
18.30 uur Vespers (avondgebed)
20.30 uur Completen